I després de l’estiu què ?

Som en ple estiu i molts de nosaltres comencem el període de vacances, certament el més anòmal en molts anys i segurament excepcional fins al punt que mai havíem viscut una circumstància semblant. Moltes coses han canviat i possiblement ja no seran iguals a com les hem viscut. Cal doncs una reflexió serena i de llarg recorregut sobre els reptes que haurem d’afrontar en els propers anys.

Deixem endarrere un període convuls per la crisis sanitària, que ha posat a prova la resiliència de ciutadans i empreses, per entrar en un nou paradigma que vindrà definit per la crisi econòmica i pels canvis socials i hàbits de consum, que conformarà un nou model de societat, amb nous valors per als nous reptes.

Estem immersos en la mal anomenada nova normalitat, quina denominació posa de relleu l’ambigüitat de la situació que caldrà gestionar, doncs la normalitat és contrària a la novetat, i si és nova perd el caràcter de normalitat. La dificultat de qualificar la situació que afrontarem en els propers anys, posa de relleu la dificultat d’identificar les noves certeses i valors que conformaran la nostra nova quotidianitat.

A Virtus entem que la magnitud del canvi serà important i la crisi de model que hem començat a percebre, donarà lloc a la consolidació d’un entorn VUCA (de l’acrònim en anglès: volàtil, incert, complex i ambigu), que en els darrers any ja vivíem i que la crisi haurà accelerat de manera extraordinària. Compartim la visió d’alguns analistes que situen en aquesta crisi l’inici del segle XXI.

La capacitat d’adaptació i anticipació de les persones i empreses al nou entorn serà la clau per afrontar els reptes que es presenten. Una crisi, com ho va demostrar la de 2008 amb la què van néixer moltes de les startups més exitoses avui, sempre suposa oportunitats que cal saber llegir. Preveiem una inestabilitat important fins a 2022, procés que servirà de catalitzador del nou paradigma i en conseqüència una recuperació diferent a l’inici de la crisi. Per tant, pretendre reemprende la sortida de la crisi de la mateixa manera que hi vàrem entrar, ens sembla que pot ser una aposta poc viable.

En relació al model de planificació de les empreses, una perspectiva de gestió clau per afrontar l’entorn canviant serà el time to marquet o més encara el time to proof, en  la capacitat de les empreses d’entendre les necessitats dels seus clients, de crear i llençar de manera ràpida nous productes i serveis, en un primer moment mitjançant proves de viabilitat, d’uns productes amb un alt component digital i segurament amb cicles de vida més curts, que exigiran adaptacions constants. Així doncs flexibilitat i capacitat d’adaptació seran els nous paràmetres de gestió.

Els serveis legals tampoc quedarem al marge d’aquesta transformació, i des de Virtus estem preparant la reformulació de la nostra oferta de serveis per ser més útils als nostres clients i aportar les solucions que el nou context exigeix. 

I després de l’estiu què? Doncs caldrà repensar la proposta de valor que oferim als nostres clients, de com la pandèmia haurà canviat el seu ordre de prioritats, sobre quins serveis no aporten valor i per tant s’automatitzaran o esdevindran obsolets, de quins canals utilitzarem per al treball i la comunicació per tal repensar i millorar els nostres serveis, de com la nova globalització redibuixarà els rols dels competidors, de quina dimensió requerirà l’activitat empresarial i per tant de quines aliances caldrà forjar per mantenir la competitivitat. No deixen de ser les preguntes de sempre però en un entorn molt diferent.

Però això serà en tornar de les vacances. Mentre tant gaudiu d’unes merescudes vacances, carregueu piles que la tornada promet emocions fortes !

 

Selecciona el format amb el qual vols veure la revista.

Ordinador

Móvil

Tablet